Oranje slaat de straat van Robert Enke in

Oranje slaat de straat van Robert Enke in

De pijn zal nooit helemaal weggaan bij Bruggink. Afgelopen dinsdag was het zes jaar geleden dat Enke, aanvoerder en boegbeeld van Hannover, zichzelf van het leven beroofde. De oud-speler van onder meer FC Barcelona kon niet meer omgaan met de depressies die hem al jaren kwelden. 'Natuurlijk, topsporters staan onder extreme druk. Maar zijn vrouw Teresa zei: al was Robert timmerman geweest, had hij dit ook gehad. Het zat in zijn systeem', aldus Bruggink.

Enke was op dat moment de nummer één van het Duitse elftal. Manuel Neuer, nu door velen gezien als beste keeper ter wereld, moest toen in de 'Mannschaft' nog genoegen nemen met een bijrol. De dood van Enke leidde tot een nationale discussie. Was er niet veel te weinig aandacht voor de psychologische kant van de sporter? De weduwe van Enke zette samen met de Duitse voetbalbond DFB een stichting op, die zich inzet om dit thema uit de taboesfeer te halen.

'Ondertussen is het in de voetballerij veel normaler geworden om psychologische hulp te vragen. Voetballers staan vaak al heel jong onder extreme druk. Dan is het best prettig als je daarvoor hulp kan vragen. Ook dat is een vorm van ontwikkeling', zegt Bruggink, die zelf ook wel eens aanschoof bij een psycholoog in zijn tijd bij sc Heerenveen. 'Ik had altijd het stempel van 'groot talent', maar ik keek vooral naar de dingen die ik niét bereikt had. Ik dacht: eigenlijk had ik al lang dertig interlands moeten spelen. Bij die man kon ik mijn hart luchten, hij bracht me tot andere inzichten.'

Na de dood van Enke draaiden psychologen overuren bij Hannover 96. 'Eerst in groepsvorm, later individueel. We moesten het leed verwerken, maar ook weer gaan presteren. Tegenstanders vonden ons allemaal zielig, maar ze wonnen ook allemaal van ons', aldus Bruggink. 'Ik werd aanvoerder van Hannover, maar dat wilde ik eigenlijk niet, omdat Robert dat was. Niemand wilde voetballen, maar we moesten toch door.'

Agenda

F1 Grand Prix van Abu Dhabi

Vrijdag 24 november - 10.00 uur

Beleef de ontknoping van het Formule 1-seizoen live bij Ziggo Sport! Hamilton is al kampioen. Maar&n

Kensington

Vrijdag 24 november - 20.00 uur

Kensington staat ook in 2017 in de Ziggo Dome! Kaartverkoop voor de concerten op 24 en 25 november 2

Kensington

Zaterdag 25 november - 20.00 uur

Kensington staat in 2017 opnieuw in de Ziggo Dome! De kaartverkoop voor de concerten op 24 en 25 nov

Kensington

Zondag 26 november - 20.00 uur

Kensington komt in november 2017 terug naar de Ziggo Dome

Guus Meeuwis

Vrijdag 1 december

Guus Meeuwis keert terug naar de Ziggo Dome! Op 2 & 3 december staat de zanger bij ons op de planken

Guus Meeuwis

Zaterdag 2 december

Guus Meeuwis keert terug naar de Ziggo Dome! Op 1 & 2 december staat de zanger bij ons op de planken

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Voetbal

Real Madrid - Barcelona

Wat een heerlijke wedstrijd om de kerstvakantie mee te beginnen! De kraker aller krakers in Spanje tussen Real Madrid en Barcelona.

Voetbal

Tussen hoop en vrees zweven

Oktober is dé maand waar het voor sommige voetbalteams erop of eronder is. En bij een aantal ploegen is er wel meer nodig dan een schietgebedje of het slaan van een kruisje voor ze het voetbalveld betreden.

Voetbal

Premier League en La Liga

En wat staat er op het menu? In de Premier League lik je je vingers af bij Manchester City-Liverpool en in La Liga wordt het een patatje oorlog met Catalonië-saus.