Messi maakte vaak het verschil tegen Real

Messi maakte vaak het verschil tegen Real

Speelt hij wel of speelt hij niet? Het is een vraag die zowel de voetbalfans in Barcelona als Madrid bezighoudt. Lionel Messi, weer in training na een knieblessure die hij eind september opliep, maakte al vaak het verschil voor FC Barcelona tegen de Madrilenen. Met 21 doelpunten (in 30 wedstrijden) is er niemand die vaker scoorde in 'El Clasico'. De 28-jarige Argentijn wordt gevolgd door Alfredo Di Stefano (18), Cristiano Ronaldo (15) en Raúl (15), allen van Real Madrid.

Bij afwezigheid van de viervoudig wereldvoetballer van het jaar bleef Barcelona de meeste duels wel 'gewoon' winnen. Neymar en Luis Suárez bleken ook zonder Messi uit de voeten te kunnen. De Braziliaan en Uruguayaan namen gezamenlijk de laatste zeventien doelpunten in de competitie voor hun rekening. 'We zijn ons ervan bewust dat 'Leo' de beste is in de wereld en dat zullen we ook altijd erkennen', zei Suárez in aanloop naar de topper, waar de veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van de aanslagen in Parijs flink zijn opgeschroefd. Minimaal duizend agenten lopen in en rond het stadion in Madrid, verklaarde Francisco Martinez Vazquez, de Spaanse staatssecretaris voor veiligheid, donderdag.

Verdediger Gerard Pique kijkt uit naar de rentree van Messi, die vorig seizoen samen met Neymar en Suárez in alle competities 122 doelpunten maakte. 'De sleutel tot succes voor deze drie is de relatie die ze onderling hebben', aldus de Spaans international. 'Het enige gevaar met drie van zulke grote spelers is dat ego's kunnen botsen. Eerst draaide hier alles alleen om Messi. Als je nu ziet hoe goed ze met z'n drieën klikken en hoe goed ze met elkaar omgaan... Ze hebben geen ego en dat is het belangrijkste onderdeel.'

Messi, die vorige week de groepstraining hervatte, speelde zijn eerste 'Clasico' tien jaar geleden. Sindsdien deed hij twee keer niet mee tegen Real Madrid, in april 2006 (1-1) en december 2007 (1-0-verlies).

Real Madrid leed in de vorige speelronde de eerste nederlaag van het seizoen, 3-2 bij Sevilla. Weer een nederlaag zou de nieuwe trainer Rafael Benitez direct in een lastige positie brengen. Spektakel in de Spaanse kraker is de afgelopen jaren bijna altijd een zekerheid. In de laatste achttien onderlinge wedstrijden scoorden beide Spaanse topclubs elke wedstrijd minimaal één keer.

Agenda

F1 Grand Prix van Abu Dhabi

Vrijdag 24 november - 10.00 uur

Beleef de ontknoping van het Formule 1-seizoen live bij Ziggo Sport! Hamilton is al kampioen. Maar&n

Kensington

Vrijdag 24 november - 20.00 uur

Kensington staat ook in 2017 in de Ziggo Dome! Kaartverkoop voor de concerten op 24 en 25 november 2

Kensington

Zaterdag 25 november - 20.00 uur

Kensington staat in 2017 opnieuw in de Ziggo Dome! De kaartverkoop voor de concerten op 24 en 25 nov

Kensington

Zondag 26 november - 20.00 uur

Kensington komt in november 2017 terug naar de Ziggo Dome

Guus Meeuwis

Vrijdag 1 december

Guus Meeuwis keert terug naar de Ziggo Dome! Op 2 & 3 december staat de zanger bij ons op de planken

Guus Meeuwis

Zaterdag 2 december

Guus Meeuwis keert terug naar de Ziggo Dome! Op 1 & 2 december staat de zanger bij ons op de planken

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Voetbal

Real Madrid - Barcelona

Wat een heerlijke wedstrijd om de kerstvakantie mee te beginnen! De kraker aller krakers in Spanje tussen Real Madrid en Barcelona.

Voetbal

Tussen hoop en vrees zweven

Oktober is dé maand waar het voor sommige voetbalteams erop of eronder is. En bij een aantal ploegen is er wel meer nodig dan een schietgebedje of het slaan van een kruisje voor ze het voetbalveld betreden.

Voetbal

Premier League en La Liga

En wat staat er op het menu? In de Premier League lik je je vingers af bij Manchester City-Liverpool en in La Liga wordt het een patatje oorlog met Catalonië-saus.