Messi maakte vaak het verschil tegen Real

Messi maakte vaak het verschil tegen Real

Speelt hij wel of speelt hij niet? Het is een vraag die zowel de voetbalfans in Barcelona als Madrid bezighoudt. Lionel Messi, weer in training na een knieblessure die hij eind september opliep, maakte al vaak het verschil voor FC Barcelona tegen de Madrilenen. Met 21 doelpunten (in 30 wedstrijden) is er niemand die vaker scoorde in 'El Clasico'. De 28-jarige Argentijn wordt gevolgd door Alfredo Di Stefano (18), Cristiano Ronaldo (15) en Raúl (15), allen van Real Madrid.

Bij afwezigheid van de viervoudig wereldvoetballer van het jaar bleef Barcelona de meeste duels wel 'gewoon' winnen. Neymar en Luis Suárez bleken ook zonder Messi uit de voeten te kunnen. De Braziliaan en Uruguayaan namen gezamenlijk de laatste zeventien doelpunten in de competitie voor hun rekening. 'We zijn ons ervan bewust dat 'Leo' de beste is in de wereld en dat zullen we ook altijd erkennen', zei Suárez in aanloop naar de topper, waar de veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van de aanslagen in Parijs flink zijn opgeschroefd. Minimaal duizend agenten lopen in en rond het stadion in Madrid, verklaarde Francisco Martinez Vazquez, de Spaanse staatssecretaris voor veiligheid, donderdag.

Verdediger Gerard Pique kijkt uit naar de rentree van Messi, die vorig seizoen samen met Neymar en Suárez in alle competities 122 doelpunten maakte. 'De sleutel tot succes voor deze drie is de relatie die ze onderling hebben', aldus de Spaans international. 'Het enige gevaar met drie van zulke grote spelers is dat ego's kunnen botsen. Eerst draaide hier alles alleen om Messi. Als je nu ziet hoe goed ze met z'n drieën klikken en hoe goed ze met elkaar omgaan... Ze hebben geen ego en dat is het belangrijkste onderdeel.'

Messi, die vorige week de groepstraining hervatte, speelde zijn eerste 'Clasico' tien jaar geleden. Sindsdien deed hij twee keer niet mee tegen Real Madrid, in april 2006 (1-1) en december 2007 (1-0-verlies).

Real Madrid leed in de vorige speelronde de eerste nederlaag van het seizoen, 3-2 bij Sevilla. Weer een nederlaag zou de nieuwe trainer Rafael Benitez direct in een lastige positie brengen. Spektakel in de Spaanse kraker is de afgelopen jaren bijna altijd een zekerheid. In de laatste achttien onderlinge wedstrijden scoorden beide Spaanse topclubs elke wedstrijd minimaal één keer.