Licentiecommissie gaat Twente weer bevragen

Licentiecommissie gaat Twente weer bevragen

De licentiecommissie van de KNVB gaat opnieuw onderzoek doen naar de omstreden relatie tussen FC Twente en investeringsmaatschappij Doyen Sports. Aanleiding is een kopie van het contract tussen beide partijen dat dinsdag opdook op internet. Daaruit kan worden geconcludeerd dat Doyen wel degelijk invloed heeft op het transferbeleid van de eredivisieclub, iets wat de Tukkers altijd hebben ontkend.

Toenmalig voorzitter Joop Munsterman ging samen met zijn rechterhand en opvolger Aldo van der Laan vorig jaar in zee met de kapitaalkrachtige investeringsmaatschappij. Doyen betaalde de noodlijdende club 5 miljoen euro, in ruil voor een deel van de transferrechten van zeven spelers. 'We hebben de contracten toen ingezien', zegt een woordvoerder van de KNVB. 'FC Twente heeft wat aanpassingen moeten doen, om te voorkomen dat Doyen invloed zou hebben op het beleid.'

De stukken die dinsdag opdoken, bevatten echter bepalingen die de KNVB en de licentiecommissie nooit hebben gezien. 'Er zitten toevoegingen in die ons niet bekend zijn. Die wekken de schijn dat Doyen wel degelijk invloed heeft', aldus de KNVB-zegsman. De bond heeft FC Twente gevraagd of de naar buiten gekomen contracten authentiek zijn. 'Als het klopt, is de eerste vraag: hoe zit het dan precies? En natuurlijk: waarom heeft Twente dat niet gemeld?' Over mogelijke straffen voor het noodlijdende Twente, dat in een grootschalige bezuinigingsoperatie zit, wil de KNVB niet speculeren.

Het contract tussen FC Twente en Doyen ging over de spelers Luc Castaignos, Quincy Promes, Bilal Ould-Chikh, Youness Mokhtar, Dusan Tadic, Shadrach Eghan en Kyle Ebecilio. Van die zeven voetballers staan alleen Eghan en Ebecilio nog onder contract in Enschede.