Deportivo terug naar de subtop?

Deportivo terug naar de subtop?

Dit jaar viert Deportivo La Coruña alweer zijn 110e verjaardag. Helaas was het een rumoerig 22e lustrum voor de ex-club van Roy Makaay. 

De Galiciërs degradeerden de afgelopen vijf jaar twee keer en kwamen twee keer snel terug. Van stabiliteit is dus niet echt sprake. Gaan de nieuwe coach Garitano en sterspeler Lucas Pérez daar komend seizoen wel voor zorgen?

De successen van de jaren 90

De club uit het noordwesten van Spanje keerde in 1991 terug op het hoogste niveau. Tot grote frustratie van de fans had hun club daar al achttien jaar niet meer gespeeld. De blanquiazules gingen met spelers als Bebeto en Mauro Silva de strijd aan met de Spaanse grootmachten. In 1994 verspeelden ze jammerlijk de landstitel in de slotseconde door een gemiste penalty van verdediger Djukic. Een jaar later won Depor dan eindelijk toch zijn eerste officiële prijs ooit: de Copa del Rey, de Spaanse beker.

Met Roy Makaay naar de Europese top

De komst van Roy Makaay in 1999 leidde in 2000 al meteen tot de allereerste landstitel. In de jaren erna waren er successen in de Champions League. Zo was er de spectaculaire 4-3 overwinning op Paris-Saint Germain (na een 0-3 achterstand). En in 2004 schakelde de Spaanse club AC Milan in de kwartfinale uit: Deportivo won thuis met 4-0, na een 4-1 nederlaag in Italië. Dat was meteen ook het laatste grote succes. Succescoach Javier Irureta vertrok samen met een aantal grote spelers. Voor vervanging was niet gezorgd en de club bleek met grote schulden te zitten. Deportivo degradeerde in 2011 en in 2013.

Garitano aan het roer

Nu is het aan de Baskische coach Gaizka Garitano om de club weer stabiliteit te geven. Onder de vorige coach Víctor Sánchez speelde de club zich tweemaal veilig. Maar ruzies in de kleedkamer en de slechte resultaten in 2016 leidden tot zijn ontslag. Garitano leidde eerder het kleine Eibar al met twee promoties naar de Primera División. Aan hem nu de taak om discipline aan te brengen in de kleedkamer van zijn nieuwe club.

Blijft Lucas Pérez?

Sterspeler Lucas Pérez is meer dan een vaste waarde bij Depor. De aanvaller werd in 1988 in La Coruña geboren. Na wat omzwervingen speelt hij inmiddels alweer twee seizoenen voor de blauw-witten. Zijn zeventien doelpunten en negen assists in het seizoen 2015/2016 hebben tot interesse geleid van clubs als FC Barcelona, Arsenal en Paris-Saint Germain. Met een contractuele afkoopsom van € 20 miljoen bestaat het gevaar dat hij wordt weggekocht.

Nieuwe spelers

Inmiddels heeft Deportivo zichzelf ook met diverse spelers versterkt. Doelmannen Tyton (ex-PSV en ex-Roda JC) en Rubén Martínez (Levante) zijn al binnen. Verdedigers Raúl Albentosa en Juanfran zijn voor langere tijd vastgelegd en Nacho Monsalve komt over van Atlético. Voor het middenveld huurde Deportivo Guilherme van Udinese, met optie tot koop.

Aanvaller Bruno Gama keerde terug en Emre Çolak kwam van Galatasaray. Ook is Fayçal Fajr definitief vastgelegd en werd Carles Gil gehuurd van Aston Villa. Tot slot lijkt de club nog aanvaller Florin Andone van Córdoba over te willen nemen en Marlos Moreno te huren van Manchester City. Met spelers als Lux, Sidnei, Celso Borges en Mosquera nog in de selectie is het aan Garitano om de weg naar de subtop in te slaan.

Agenda

Gorillaz

Dinsdag 21 november - 20.00 uur

Op dinsdag 21 november komen Gorillaz naar de Ziggo Dome in Amsterdam voor een show in het kader van

Kensington

Woensdag 22 november - 20.00 uur

Op 22, 23, 24, 25 én 26 november staat Kensington in de Ziggo Dome!

Kensington

Donderdag 23 november - 20.00 uur

Kensington komt in 2017 terug naar de Ziggo Dome!

F1 Grand Prix van Abu Dhabi

Vrijdag 24 november - 10.00 uur

Beleef de ontknoping van het Formule 1-seizoen live bij Ziggo Sport! Hamilton is al kampioen. Maar&n

Kensington

Vrijdag 24 november - 20.00 uur

Kensington staat ook in 2017 in de Ziggo Dome! Kaartverkoop voor de concerten op 24 en 25 november 2

Kensington

Zaterdag 25 november - 20.00 uur

Kensington staat in 2017 opnieuw in de Ziggo Dome! De kaartverkoop voor de concerten op 24 en 25 nov

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Voetbal

Real Madrid - Barcelona

Wat een heerlijke wedstrijd om de kerstvakantie mee te beginnen! De kraker aller krakers in Spanje tussen Real Madrid en Barcelona.