Rugby voor gevorderde dummies

Rugby voor gevorderde dummies

Voor de iets minder beginnende kijker: de uitgebreide rugbyregels.

Oké, na de intro over rugby weet je dat je niet naar achter mag gooien en hoe je moet scoren. Nu ben je toe aan de uitgebreidere regels en situaties. De meest lastige situatie is misschien de ruck. Dus laten we daarmee beginnen.

What the ruck?!
Een ruck ziet er misschien wat lomp uit en je denkt misschien dat je deze alleen op brute kracht wint. Niets is minder waar. Deze situatie is aan heel veel regels gebonden. Nu wordt het een beetje technisch.

Na een tackle is er vaak een ruck. Een ruck is gevormd wanneer er twee spelers, één van elk team, fysiek contact maken terwijl de bal op de grond ligt. De getackelde speler moet de bal immers loslaten. Wanneer je heel snel bij deze situatie bent, en er is nog geen tegenstander, dan mag je de bal pakken en doorspelen.

Als de scheidsrechter fluit tijdens een ruck kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn:

  • Not releasing. De getackelde speler heeft de bal niet snel genoeg losgelaten. Na een tackle ‘plaats’ je de bal richting jouw teamgenoten op de grond, daarna moet je loslaten.  

  • Not rolling away. De tackelaar rolt niet weg van de situatie. Je mag niet in de weg blijven liggen en de tegenstander hinderen.

  • From the side. Een speler is van de zijkant ‘ingekomen’. Dat mag niet, je mag alleen vanaf de achterkant deelnemen aan de ruck.

  • Hands in the ruck. Een speler probeert de bal met de handen te pakken. Dat mag niet tijdens een ruck. In het open spel uiteraard wel.

  • Offside. Buitenspel. Een speler die niet meedoet aan de ruck, mag er niet naast staan. Maar je moet achter de achterste voet van de laatste man staan. Pas dan kun je weer meedoen aan het spel.

De scrum, de maul en de line-out
De scrum is een spelhervatting na een lichte overtreding zoals een knock on (een speler laat de bal naar voren vallen) of een forward pass (een speler gooit de bal voorwaarts naar zijn medespeler). Acht spelers van elk team vormen een formatie waarbij de eerste rij in elkaar schuift. De nummer 9 (scrumhalf) gooit de bal in de tunnel en de twee pacts strijden om de bal door zo hard mogelijk te duwen. De middelste speler van de eerste rij mag de bal met een voet naar achter hooken. Zo proberen beide teams de bal naar achter te manouvreren.

Wanneer je als baldrager wordt vastgehouden - dus niet getackeld - door minstens één tegenstander en wanneer een teamgenoot zich aan deze situatie bindt, spreken we van een maul. Het sterkste team duwt de maul zo ver mogelijk richting de tryline.

Als de bal uit gaat, wordt het spel hervat met een line out. De ingooiende partij bepaalt het aantal spelers dat zich in een rechte lijn achter elkaar opstelt. De nummer 2 gooit de bal in vanaf de zijlijn en de opgestelde spelers van beide teams mogen een speler liften. Waar de bal komt, voor of achter, wordt onderling afgesproken door middel van codetaal.

Het zijn ze nog lang niet alle rugbyregels. Maar als je deze een beetje kent, is het nog veel leuker om naar een wedstrijd te kijken! En je kunt erover meepraten met je vrienden. Is ook wat waard.

Agenda

Gorillaz

Dinsdag 21 november - 20.00 uur

Op dinsdag 21 november komen Gorillaz naar de Ziggo Dome in Amsterdam voor een show in het kader van

Kensington

Woensdag 22 november - 20.00 uur

Op 22, 23, 24, 25 én 26 november staat Kensington in de Ziggo Dome!

Kensington

Donderdag 23 november - 20.00 uur

Kensington komt in 2017 terug naar de Ziggo Dome!

F1 Grand Prix van Abu Dhabi

Vrijdag 24 november - 10.00 uur

Beleef de ontknoping van het Formule 1-seizoen live bij Ziggo Sport! Hamilton is al kampioen. Maar&n

Kensington

Vrijdag 24 november - 20.00 uur

Kensington staat ook in 2017 in de Ziggo Dome! Kaartverkoop voor de concerten op 24 en 25 november 2

Kensington

Zaterdag 25 november - 20.00 uur

Kensington staat in 2017 opnieuw in de Ziggo Dome! De kaartverkoop voor de concerten op 24 en 25 nov

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Sport

Ziggo Sport kalender

Lekker binnen voor de buis de spannendste live wedstrijden kijken, terwijl het buiten koud is. Met Ziggo Sport op kanaal 14 zit je goed. Wat staat er dit najaar op het programma? Bekijk de opstelling:

Ziggo Sport

Ziggo Sport Weekly

Rugbyfans opgelet! Aanstaande vrijdag kijk je de Six Nations match Wales - Ierland live op kanaal 14! En het getrek en getackel gaat zondag net zo hard verder tijdens Celtic - Rangers. 

Rugby

Autumn Internationals 2016

Als echte rugbyfan had je november vast al geblokt in je agenda. Heerlijk een maand lang rugbygeweld tijdens de Autumn Internationals. En er staan wat mooie test matches op het programma!

Six Nations

Live rugby: Engeland - Ierland

De Engelsen weten zaterdag welk resultaat nodig is om aan de leiding te blijven in het meest prestigieuze Europese landentoernooi. Op het eigen Twickenham zijn zij tegen de Ieren favoriet. In het verleden won Engeland al 69 van de 119 ontmoetingen met Ierland, in het zeslandentoernooi en de voorgangers daarvan. Maar Ierland is niet zomaar een tegenstander: het is de huidige titelverdediger van de Six Nations - voor het tweede jaar op rij. Met het bord op schoot zie, hoor en beleef je dit rugby-spektakel bij Ziggo Sport.

Six Nations

Visser kan Wooden Spoon gaan voorkomen

Tim Visser kan over twee weken tegen Italië zijn debuut gaan maken in The Six Nations van dit jaar. De Nederlandse winger komt uit voor Schotland, maar miste de eerste twee duels met een hamstringblessure. Afgelopen weekend heeft Visser naar tevredenheid zijn rentree gemaakt voor zijn club Harlequins. De rugbyer kan weer aansluiten bij de Schotse selectie.   VREES VOOOR NIEUWE WOODEN SPOONZonder Visser kenden de Schotten geen al te beste start van de editie van 2016. Na twee duels staat de teller op nul. Na een 15-9 thuisnederlaag tegen Engeland speelden ze tegen Wales het afgelopen weekend een prachtwedstrijd, maar stond ze met 27-23 wél met lege handen. Het doel is de vernederende Wooden Spoon dit jaar wél te ontlopen. Vorig jaar verloor Schotland allevijf de duels resulterend in die poedelprijs. Opvallend genoeg kwamen de Schotten op het afgelopen Wereldkampioenschap wél prima uit te verf. De ploeg was in oktober als enige Europese land opgewassen tegen de ploegen uit het zuidelijk halfrond. Alleen een dubieus gegeven penaltykick zorgde ervoor dat niet Schotland, maar Australië naar de halve finale ging. In de slotseconde werd het 35-34 voor The Aussies.   The Six Nations zijn uiteraard te zien op Ziggo Sport en Ziggo Sport Totaal. Het duel Italië-Schotland staat op zondag 27 februari om 15.30 uur op het programma. Ook op Ziggo Sport Totaal Go mis je niks.