Real haalt Morata terug: voor geld of voor goals?

Real haalt Morata terug: voor geld of voor goals?

Dinsdag kondigde Real Madrid kort maar krachtig aan dat Morata van Juventus terugkeert naar de Spaanse hoofdstad. Maar staat hij straks daadwerkelijk in de voorhoede van De Koninklijke?

In seizoen 2010/2011 debuteerde Morata als 19-jarige spits voor Real Madrid Castilla, het B-team van de club, en speelde hij ook twee wedstrijden voor het eerste elftal. In juli 2012 tekende hij een contract voor de hoofdmacht, maar speelde dat seizoen nog voornamelijk in het tweede. Pas in 2013/2014 kwam Morata tot een redelijke serie wedstrijden en 8 competitiedoelpunten voor het eerste elftal, maar in de zomer van 2014 stemden alle partijen in met een transfer naar Juventus voor 20 miljoen euro. Een terugkoopclausule voor 30 miljoen kon Real Madrid uitvoeren in de zomer van 2016 of 2017. Bij de eerste de beste mogelijkheid werd deze clausule dus gebruikt. 

Belangrijk voor JuveReal heeft zelf ervaren dat het Morata in Italië beter is vergaan dan in Spanje. In mei 2015 zorgden zijn 2 goals voor Juventus ervoor dat Real Madrid werd uitgeschakeld in de Champions League. Ook in de finale wist Morata te scoren, maar Barcelona won. Afgelopen mei scoorde Morata weer een belangrijke goal: zijn eerste balcontact in de verlenging van de Italiaanse bekerfinale tegen AC Milan bepaalde de 1-0 uitslag. Inmiddels was Morata ook al Spaans international geworden, nadat Vicente del Bosque hem in november 2014 had laten debuteren. Na twaalf interlands staat hij inmiddels op 6 interlandgoals, waaronder 2 goals tegen Turkije en eentje tegen Kroatië op het EK 2016. Kortom, sinds zijn vertrek uit Madrid is de inmiddels 23-jarige Morata een belangrijke speler geworden op de Europese velden. 

Pikorde RealBij Real Madrid is de Franse aanvaller Benzema echter de onbetwiste spits. Sinds zijn komst in 2009 is hij, samen met Cristiano Ronaldo, een ingespeeld duo dat garant staat voor doelpunten. Daarbij is de reputatie van basisspeler Gareth Bale alleen maar gegroeid de afgelopen maanden. De laatste jaren hebben Spaanse aanvallers het ook vaak moeilijk om te slagen bij De Koninklijke. Raúl González (1994-2010) en Fernando Morientes (1997-2005) waren de laatste spelers die dit gelukt is. Aanvallers als Soldado, Negredo, Callejón en Portilllo hebben hun geluk elders moeten zoeken. In deze pikorde zal Morata zijn plek moeten bevechten, maar een rol op het tweede plan is nou juist de reden waarom hij twee jaar geleden naar Italië uitweek. Het lijkt niet realistisch dat hij zich zal schikken in een rol als back-up voor Benzema, als grote Europese clubs hem graag in hun basiself willen zien. 

Een daarvan is Juventus zelf. En bij de Oude Dame speelt nou juist een speler die Real dolgraag wil inlijven: Paul Pogba. Het scenario bestaat dan ook dat Real Madrid een bod op Pogba zal uitbrengen wat Morata bevat. De speler is bekend in Turijn en heeft zijn waarde al bewezen. Een alternatief scenario is dat Real Madrid een flink bedrag ontvangt vanuit Engeland. Volgens Spaanse media hebben Arsenal, Chelsea en Manchester United concrete interesse in de spits, en vraagt Real Madrid 75 miljoen voor hem. De kans dat Morata volgend seizoen in het Bernabéu te zien is, wordt daardoor klein.

 

image Madrileense sentimenten

Madrileense sentimenten

Morata was jeugdspeler van Atlético Madrid, voordat hij via Getafe in de jeugdopleiding van Real Madrid belandde. De jonge Morata was fan van Atlético, net als zijn opa, maar de rood-witten zagen het uiteindelijk niet in hem zitten. Dat Morata uiteindelijk naar Real Madrid ging, was tot grote vreugde van zijn vader, die juist weer fan is van die club.

Agenda

De seizoensfinale van Game of Thrones op het witte doek

Maandag 28 augustus

De beste serie ter wereld. Zeven bioscoopzalen. Eén epische, 81 minuten durende seizoensfinal

F1 Grand Prix van Amerika

Vrijdag 20 oktober - 17.00 uur

Howdy folks! Met de GP van Amerika in Austin Texas nadert dit seizoen zijn ontknoping. Wordt he

SLAM! MixMarathon

Vrijdag 20 oktober - 22.00 uur

Op 20 oktober 2017 keert de SLAM! MixMarathon terug naar de Ziggo Dome!

Future Urban Legends

Zaterdag 21 oktober - 22.00 uur

Op 21 oktober is het dance event Future Urban Legends in de Ziggo Dome!

Symphonica in Rosso - Simply Red

Woensdag 25 oktober - 20.00 uur

Op 25 oktober staat Simply Red in de Ziggo Dome, tijdens Symphonica in Rosso! Kaartverkoop is gestar

Symphonica in Rosso - Simply Red

Donderdag 26 oktober

Op 26 oktober 2017 staat Simply Red in de Ziggo Dome, tijdens Symphonica in Rosso! De kaartverkoop i

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Nieuws