TOP viert zege

TOP viert zege

in korfbaltempel Ziggo Dome

EVENEMENT IS GEWEEST
16 april 2016, 20.00 uur
Bij vlagen leek het meer een popconcert in de Ziggo Dome zaterdag dan het sportieve hoogtepunt uit het korfbalseizoen. Een fusie tussen alles wat de concertzaal en korfbal zo onderscheidend maakt.

Het was een spektakelstuk: Top/Quoratio won in een ongemeen spannend slotkwartier van PKC/SWKGroep en het 12.500-koppige publiek zat op de eerste rij, net als bij de grote artiesten die de Ziggo Dome plat spelen.

Voor het eerst in de geschiedenis was de Ziggo Dome de locatie voor de finale van de Korfbal League. Dus het was best nieuw voor de korfballiefhebbers die Ahoy’ gewend waren. Ze voelden zich in no-time thuis. Het voorprogramma bestond uit de finale van de hoofdklasse A-jeugd, gewonnen door Groen Geel, en de strijd om de derde plaats in de Korfbal League. Daarin was het Amsterdamse Blauw-Wit te sterk voor KZ/Hiltex.

Meer dan de wedstrijd

De korfbalfinale is altijd meer dan de wedstrijd zelf. Een kans voor de fans van de finalisten om zich helemaal schor te zingen voor hun club en een kans voor die duizenden korfballers in Nederland om de wereldtop van het korfbal te zien. Een indrukwekkende avond, zelfs voor de finalisten, die gewend zijn om te spelen voor een paar honderd man en nu opeens in een heksenketel vol fans, licht, show en muziek van Leona Philippo en DJ Jochen Miller mogen optreden.

Oude bekenden

De vorige twee korfbalfinales gingen ook tussen TOP en PKC. Beiden wonnen eenmaal. TOP moest dit jaar een stuk beter zijn best doen om de finale te halen dan PKC. TOP had drie play-offs tegen Blauw-Wit nodig.

TOP opende sterk door meteen 2-0 te scoren. Het antwoord van PKC was indrukwekkend: ze scoorden 7 keer achter elkaar en het leek de rest van de eerste helft alsof de finale zo’n beetje uitgespeeld was. TOP herstelde wel, maar bleef tegen de achterstand aankijken.

Inhaalslag

Na de rust leken de rollen omgedraaid en kwam TOP langzaam in de buurt van PKC. Het publiek ging er echt voor zitten. De doelpuntenmachine die PKC normaal gesproken is, stokte. Spelers als Richard Kunst en Laurens Leeuwenhoek bleven even droog staan. Ook TOP had moeite met scoren, maar had, mede dankzij de briljante afvang van vooral Daniel Harmzen, zo verschrikkelijk veel rebounds dat het team terugkwam, langszij en over PKC heen. Dat was de basis voor de overwinning van TOP.

Zinderend slot

En die hing nog aan een zijden draadje ook. Vlak voor tijd kwam TOP gelijk en een punt voor: 21-20. Maar direct daarna leek PKC uit de verdoving van de tweede helft gekomen en scoorde 21-21 en 22-21. TOP scoorde meteen 22-22.

De beslissing kwam in de laatste minuut: Rianne Echten scoorde voor TOP 23-22 en PKC had geen tijd meer voor het opzetten van een goede aanval: een gemist afstandsschot, gevolgd door een strafworp voor TOP maakte de wedstrijd af op 24-22. Het rood-witte supportersvak van TOP explodeerde.

Daarom zo uniek

Zaterdag vielen topsport en TOPsport samen. Het maakt korfbalfinales zo uniek: een keer per jaar gaat iedereen, van pupil tot senior, van ouder tot clubvrijwilliger, naar de korfbaltempel van dienst en ziet daar de beste korfballers van Nederland. Ze zien explosieve acties, technische hoogstandjes en tactische vondsten. Hier zitten oud-spelers op de tribune, die live wedstrijdcommentaar aan hun buren geven. En hier zitten vooral heel veel jonge korfballertjes, die dromen van het moment dat zij daar op het veld staan, klaar om voor meer dan 12.000 man publiek hun club naar het kampioenschap te spelen. Mooier wordt het niet.

De finale was ook op Twitter te volgen via #korfbalfinale

Lees de Twitterfeed

De finale in beeld

Agenda

F1 Grand Prix van België

Vrijdag 25 augustus

Na een welverdiende zomerstop mogen de Formule 1-coureurs weer aan de bak in België. Een soort

US Open 2017

Maandag 28 augustus

Twee weken lang strijdt de mondiale tennistop in New York om de laatste Grand Slam-titel van dit jaa

F1 Grand Prix van Italië

Vrijdag 1 september

Een klassieker onder de Formule 1-grand prixs! Na België verplaatst het racegeweld zich dit kee

F1 Grand Prix van Singapore

Vrijdag 15 september

In Singapore gaan de lampen aan, want de coureurs rijden deze Aziatische grand prix in de avond

Topper van de ijsberg

Zondag 17 september

Eredivisie seizoen 2017 – 2018 is gestart. De eerste topwedstrijd is vroeg dit jaar. PSV neemt

F1 Grand Prix van Japan

Vrijdag 6 oktober

Max Verstappen werd hier vorig jaar tweede. Hamilton en Vettel hebben het in het verleden ook wel go

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Fox Sports

Topper van de ijsberg

Eredivisie seizoen 2017 – 2018 is gestart. De eerste topwedstrijd is vroeg dit jaar. PSV neemt het in eigen huis op tegen Feyenoord. Wordt deze battle een voorbode?

Voetbal

Premier League en La Liga van start

2017/2018 belooft een geweldig voetbalseizoen te worden. Het WK in Rusland komt eraan en mede daarom beginnen de competities lekker vroeg dit jaar. Zo ook in Engeland en Spanje!

Sport

Vuelta 2017: voor bergbeklimmers

De Vuelta van 2017 is weer een ronde voor echte klimmers. Dat denken de deskundigen. Feit is dat deze ronde van Spanje weer spannende bergetappes kent.

Atletiek

klaar voor de start... Daf?

Dat ging even mis tijdens de 200m sprint in Oslo. Dafne Schippers startte te vroeg en werd gediskwalificeerd. Toch liep ze mee en won goud. Snap jij het nog? En in Eugene liep het ook niet echt lekker.