Seve van Ass wil doorpakken met Oranje

Seve van Ass wil doorpakken met Oranje

Een doorbraak wil hij het niet noemen. 'Nee, dat vind ik persoonlijk een te groot woord', blikt hockeyer Seve van Ass terug op het glorieuze EK-goud dat Oranje eind augustus in Engeland veroverde. Volgens de 23-jarige middenvelder van Rotterdam is het nu wel de hoogste tijd om door te pakken met de Nederlandse ploeg, die vanaf vrijdag in Raipur in India de titel in de World League verdedigt. 'Het succes in Londen mag ons niet verblinden. We moeten niet gaan denken dat we er al zijn. We dienen hongerig te blijven. Elk toernooi moeten we onszelf weer bewijzen.'

De Nederlandse hockeyers wachten al sinds 2000 op een olympische titel en/of WK-goud. Ook onder bondscoach Paul van Ass, die zijn zoon vernoemde naar zijn golfidool Seve Ballesteros, bleef een mondiale hoofdprijs tussen 2010 en 2014 uit. Na het pijnlijke zilver vorig jaar juni bij het WK in Den Haag, met een afstraffing door Australië in de finale (1-6), werd de succesrijke trainer Max Caldas van de vrouwenploeg naar het mannenteam overgeheveld, met maar één opdracht: Oranje weer aan hoofdprijzen helpen. De Europese titel, met vijf overwinningen op rij en een unieke zege in de finale op aartsrivaal Duitsland (6-1), zou wel eens het begin kunnen zijn van een nieuwe succesperiode voor de Nederlandse mannenploeg.

'In die EK-finale viel alles op zijn plaats', concludeert Van Ass, al goed voor 85 interlands. 'Onder mijn vader hebben we ook mooi hockey gespeeld, maar hebben we geen grote toernooien kunnen winnen, even afgezien van de World League. Bij elke wissel van een coach verandert er wel wat. Meer dan ooit spelen we nu voor de overwinning. Dat wilde de groep na het WK in Den Haag ook heel graag. We passen hier en daar ons systeem aan als dat nodig is om te winnen. Zo zijn we ook het EK in Londen doorgekomen en speelden we uitgerekend in de finale onze beste wedstrijd van het toernooi.'

Volgens Van Ass is er door het vertrek van zijn vader, een vurig aanhanger van de ´Hollandse School´ (snel, aanvallend en attractief hockey), voor hemzelf niet zoveel veranderd bij Oranje. 'We hebben altijd heel natuurlijk met elkaar samengewerkt. Ik heb in de groep ook nooit scheve gezichten gezien. De jongens hoefden zich niet in te houden als ik erbij was en zelf gedroeg ik me ook niet anders. Onder mijn vader speelde ik nog wel als aanvaller bij het WK. Volgens hem was ik in die rol vrijer in mijn hoofd. Nu ben ik terug bij Oranje op het middenveld en daar voel ik mij ook weer heel prettig bij.'

Agenda

F1 Grand Prix van Abu Dhabi

Vrijdag 24 november - 10.00 uur

Beleef de ontknoping van het Formule 1-seizoen live bij Ziggo Sport! Hamilton is al kampioen. Maar&n

Kensington

Zaterdag 25 november - 20.00 uur

Kensington staat in 2017 opnieuw in de Ziggo Dome! De kaartverkoop voor de concerten op 24 en 25 nov

Kensington

Zondag 26 november - 20.00 uur

Kensington komt in november 2017 terug naar de Ziggo Dome

Guus Meeuwis

Vrijdag 1 december - 20.00 uur

Guus Meeuwis keert terug naar de Ziggo Dome! Op 2 & 3 december staat de zanger bij ons op de planken

Guus Meeuwis

Zaterdag 2 december

Guus Meeuwis keert terug naar de Ziggo Dome! Op 1 & 2 december staat de zanger bij ons op de planken

Muziekfeest van het Jaar

Vrijdag 8 december

Op 8 december vindt Muziekfeest Van Het Jaar plaats in de ZIggo Dome. Kaartverkoop start vrijdag 6 o

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Sport

Alle ballen verzamelen!

Geniet je ook elke week van het tophockey uit de Hoofdklasse? Dan kun je in december bij ons je hart ophalen. Van 1-10 december doet Ziggo Sport live verslag van de finaleronde van de HWL voor mannen.

Hockey

Dames- én herenhockey: Den Bosch – SCHC

Hockeyliefhebbers en -nieuwsgierigen kunnen zondagmiddag gaan zitten voor een nieuwe dubbele ontmoeting, dit keer in Den Bosch. De top van de Hoofdklasse hockey voor vrouwen vormt een stevig blok, maar moet onderling de plekverdeling nog uitvechten. Nummer twee Den Bosch speelt thuis tegen nummer vier SCHC. De vorige ontmoeting eindigde in 2-1 voor SCHC.

Hockey

Hockey: Hoofdstad versus hofstad

Bij Ziggo Sport zie je zondagmiddag weer live Nederlands tophockey. Zowel de mannen als vrouwen van Amsterdam krijgen een team uit (regio) Den Haag op bezoek. In de Hoofdklasse vrouwen nemen koploper Amsterdam en nummer acht HDM uit Den Haag het tegen elkaar op. De hoofdstedelingen verloren nog geen enkel duel. HDM staat weliswaar in het rechterrijtje, maar kan verrassen. Het pakte al punten tegen topvijf-ploegen Kampong en Laren.

Six Nations

Hockeyprijzen voor Van der Horst en Welten

De Nederlandse hockeyinternationals Robert van der Horst en Lidewij Welten zijn dinsdag uitgeroepen tot beste spelers ter wereld van afgelopen jaar. De internationale hockeybond FIH maakte de uitslag bekend.   Collega's en fans konden kiezen uit vijf genomineerden en kozen in totaal drie keer voor een speler Oranje. Joyce Sombroek werd namelijk ook nog uitgeroepen tot de beste keepster van de wereld, voor het tweede jaar op rij. Van der Horst volgt de Australiër Mark Knowles op, die vorig jaar won. Welten neemt de eretitel over van landgenote Ellen Hoog. Doelman Jaap Stockmann was ook genomineerd, maar hij greep naast de prijzen. De Ier David Harte ging met de titel voor beste keeper aan de haal.