Schippers is niet de beste van 2015

Schippers is niet de beste van 2015

Dafne Schippers is door de internationale atletiekfederatie (IAAF) niet als Atlete van het Jaar uitgeroepen. Die eer in Monaco viel te beurt aan Genzebe Dibaba uit Ethiopië. De Nederlandse stond ook met Anita Wlodarczyk (Polen) op de shortlist voor de verkiezing. Bij de mannen ging de onderscheiding naar Ashton Eaton uit de Verenigde Staten.

Schippers maakte in het afgelopen jaar grote indruk met haar wereldtitel op de 200 meter in een Europees record (21,63), het WK-zilver op de 100 meter (10,81) en eerder al een toptijd op de 60 meter indoor (7,05). Dibaba won de 1500 meter in Peking en brak een maand eerder het wereldrecord op die afstand.

Wlodarczyk domineerde het kogelslingeren dit seizoen: ze won alle elf wedstrijden waar ze aan meedeed, werd wereldkampioen en wierp een nieuw wereldrecord met 81.08 meter.

Schippers had toch nog iets te vieren. Haar trainer Bart Bennema kreeg wél een onderscheiding in het jaarlijkse prijzenfestijn. 'Ik ben niet de Atlete van het Jaar, maar ik ben heel erg trots op mijn coach. Hij is de wereldcoach van het jaar'', liet de wereldkampioene opgetogen via Twitter weten.

Schippers reageerde zelf ook sportief op haar gemiste kans op de eretitel. De Utrechtse topatlete feliciteerde de winnaars Dibaba en Eaton ruimhartig met hun uitverkiezing.