Hassan en Choukoud naar EK cross

Hassan en Choukoud naar EK cross

Khalid Choukoud en Sifan Hassan zullen op het EK veldlopen de blikvangers zijn binnen de Nederlandse ploeg. Zij voeren de veertienkoppige selectie aan die technisch directeur van de atletiekunie Ad Roskam dinsdag presenteerde. Nederland wil in het Franse Hyères over een kleine drie weken (13 december) goed presteren met de individuele lopers, maar zeker ook in de ploegenklassementen.

Choukoud werd vorig jaar onder barre omstandigheden zevende in het Bulgaarse Samokov. Hassan liet toen verstek gaan, hoewel ze was geselecteerd. De wereldtopper op de 1500 meter liet zondag na haar zege in de Warandeloop doorschemeren dat ze twijfelde over deelname aan de titelstrijd in Hyères, maar volgens Roskam is het zeker dat ze meedoet. 'We hebben het even goed gecheckt bij haar en ze loopt. Voor het vrouwenteam is dat uiteraard een opsteker, want het moet eigenlijk raar lopen als Sifan de gouden medaille misloopt', aldus de technisch directeur. Hassan veroverde in 2013 de titel bij de beloften (onder 23 jaar).

Het vrouwenteam bestaat verder uit Maureen Koster, vorig jaar vijfde bij de beloften, Andrea Deelstra en Ruth van der Meijden. Jip Vastenburg kiest voor de beloftenwedstrijd. Choukoud krijgt in Hyères gezelschap van Michel Butter, Roy Hoornweg, Gert Jan Wassink en Jurjen Polderman. Roskam denkt dat de vrouwen zeker in de top vijf kunnen eindigen en de mannen in de top acht. 'Sommige atleten hebben dit najaar een marathon gelopen, zoals Choukoud en Butter, en zijn nog niet helemaal hersteld. Anderen zijn nog maar kort in training na het zomerseizoen. Ik verwacht dat de vorm over drie weken nog weer beter is.'