Historisch Ajax

Historisch Ajax

Van kroeg naar kampioensschaal

Al ruim een eeuw steelt Ajax de harten van voetbalfans. Met flitsend voetbal, grote sterren en natuurlijk successen. Een samenvatting.

Het is 18 maart 1900. In het Amsterdamse café Oost-Indië, gevestigd aan het begin van de Kalverstraat, besluiten de vrienden Floris Stempel, Han Dade en Carl Bruno Reeser een voetbalclub op te richten. De ‘Amsterdamsche Football Club Ajax’ is geboren.

Slechts 18 jaar heeft de club nodig om voor het eerst kampioen van Nederland te worden. En dat succes weet het meerdere keren te herhalen in de jaren 30. Maar liefst zeven keer wordt de club afdelingskampioen en vijf keer landskampioen.

Met Rinus Michels aan het roer breekt Ajax definitief wereldwijd door in de jaren 60. Clubs in binnen- en buitenland worden verslagen. Met een speelstijl die later ‘totaalvoetbal’ gaat heten, is Ajax ook in de eerste helft van de jaren 70 heer en meester op het veld. Onder aanvoering van legende Johan Cruijff wint de club de wereldbeker in 1972.

Aan het eind van de jaren 80 beleeft Ajax een moeilijke tijd. Op het veld, maar ook daarbuiten: de FIOD-­affaire, het staafincident en de vliegtuigramp met de SLM vormen zwarte bladzijden in de geschiedenis van Ajax.

Maar toen kwamen de onvergetelijke jaren 90. Onder leiding van Louis van Gaal wint Ajax in 1995 de Champions League na een bloedstollende finale tegen AC Milan. En later dat jaar vindt ook de tweede wereldbeker een plekje in de Amsterdamse prijzenkast. In 1996 verhuist de club naar de Amsterdam ArenA en krijgt de jeugdopleiding een nieuwe thuisbasis; sportcomplex de Toekomst.

Nog meer grote successen beleeft Ajax onder leiding van Frank de Boer. Van 2011 tot en met 2014 wordt de landstitel opnieuw veroverd.

Kampioensteam (1918)

Criuijff toont de cup met de grote oren (1973)

Afscheid van Basten (1987)

Kampioenen (1995)

Kampioenen (2013)

Agenda

5 jaar Ziggo Dome met Marco

Vrijdag 23 juni - 19.00 uur

Ziggo en Vodafone vieren feest, want de Ziggo Dome is jarig: 5 jaar alweer! Genoeg reden voor twee f

John Fogerty

Woensdag 28 juni - 20.00 uur

Op woensdag 28 juni komt Creedence Clearwater Revival zanger en gitarist John Fogerty naar Nederland

Eindpunt Parijs

Zaterdag 1 juli

Het is de wielerronde met de grootste naam, de meeste volgers en de drukste bochten in de Alpen: de

Het gras van Wimbledon

Maandag 3 juli

‘Thirty-love.’ ‘Advantage Miss Kerber.’ ‘Game Federer.’ Je hoort

F1 Grand Prix van Oostenrijk

Vrijdag 7 juli

Spectaculairder dan vorig jaar kan het niet worden in Oostenrijk: de inhaalactie van Hamilton,

F1 Grand Prix van Groot-Brittannië

Vrijdag 14 juli

Silverstone is het decor van de tiende Formule 1-race van het seizoen. Snelt Lewis Hamilton in zijn

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Voetbal

Ziggo en Ajax

Ziggo is de trotse hoofdsponsor van Ajax. Als klant kun je regelmatig rekenen op speciale Ajax-acties en andere extra’s!

Voetbal

Preview: Ajax - Feyenoord

Ajax is de enige ploeg die Feyenoord nog van de titel af zou kunnen houden. En dan spelen de Amsterdammers ook nog thuis. De laatste keer dat Feyenoord daar wist te winnen was in augustus 2005.

Ajax

ZiggoCam: Lasse Schöne

De ZiggoCam geeft je een uniek kijkje in het leven van bekende Ajaxspelers. Lasse Schöne praat als allereerste over zijn ambities in de Europa League, zijn Deense voorgangers en zijn gezinsleven.

Voetbal

Eredivisie: speelronde 22

Koploper Feyenoord ontvangt FC Groningen. Dat wil revanche voor de klap die het op de eerste speeldag kreeg. PSV sluit het weekend af met de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht.

Voetbal

Eredivisie: speelronde 21

Een weekend vol interessante duels. Lastige uitwedstrijden voor PSV, Ajax, Feyenoord en Heerenveen. Wie komt deze speelronde het best door?