Historisch Ajax

Historisch Ajax

Van kroeg naar kampioensschaal

Al ruim een eeuw steelt Ajax de harten van voetbalfans. Met flitsend voetbal, grote sterren en natuurlijk successen. Een samenvatting.

Het is 18 maart 1900. In het Amsterdamse café Oost-Indië, gevestigd aan het begin van de Kalverstraat, besluiten de vrienden Floris Stempel, Han Dade en Carl Bruno Reeser een voetbalclub op te richten. De ‘Amsterdamsche Football Club Ajax’ is geboren.

Slechts 18 jaar heeft de club nodig om voor het eerst kampioen van Nederland te worden. En dat succes weet het meerdere keren te herhalen in de jaren 30. Maar liefst zeven keer wordt de club afdelingskampioen en vijf keer landskampioen.

Met Rinus Michels aan het roer breekt Ajax definitief wereldwijd door in de jaren 60. Clubs in binnen- en buitenland worden verslagen. Met een speelstijl die later ‘totaalvoetbal’ gaat heten, is Ajax ook in de eerste helft van de jaren 70 heer en meester op het veld. Onder aanvoering van legende Johan Cruijff wint de club de wereldbeker in 1972.

Aan het eind van de jaren 80 beleeft Ajax een moeilijke tijd. Op het veld, maar ook daarbuiten: de FIOD-­affaire, het staafincident en de vliegtuigramp met de SLM vormen zwarte bladzijden in de geschiedenis van Ajax.

Maar toen kwamen de onvergetelijke jaren 90. Onder leiding van Louis van Gaal wint Ajax in 1995 de Champions League na een bloedstollende finale tegen AC Milan. En later dat jaar vindt ook de tweede wereldbeker een plekje in de Amsterdamse prijzenkast. In 1996 verhuist de club naar de Amsterdam ArenA en krijgt de jeugdopleiding een nieuwe thuisbasis; sportcomplex de Toekomst.

Nog meer grote successen beleeft Ajax onder leiding van Frank de Boer. Van 2011 tot en met 2014 wordt de landstitel opnieuw veroverd.

Kampioensteam (1918)

Criuijff toont de cup met de grote oren (1973)

Afscheid van Basten (1987)

Kampioenen (1995)

Kampioenen (2013)

Agenda

F1 Grand Prix van Hongarije

Vrijdag 28 juli - 10.00 uur

Vorig jaar ging oma Max met een slakkenvaart over de Hungaroring. Althans, dat vond hij zelf. Gelukk

F1 Grand Prix van België

Vrijdag 25 augustus

Na een welverdiende zomerstop mogen de Formule 1-coureurs weer aan de bak in België. Een soort

F1 Grand Prix van Italië

Vrijdag 1 september

Een klassieker onder de Formule 1-grand prixs! Na België verplaatst het racegeweld zich dit kee

Metallica

Maandag 4 september

Metallica rockt op 4 en 6 september in de Ziggo Dome! Kaartverkoop start vrijdag 24 maart om 10:00 u

Metallica

Woensdag 6 september

Metallica rockt op 4 en 6 september in de Ziggo Dome! Kaartverkoop start vrijdag 24 maart om 10:00 u

Neil Diamond

Zondag 10 september

Op 10 en 23 september komt Neil Diamond met zijn 50 Year Anniversary World Tour naar de Ziggo Dome.

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Voetbal

Ziggo en Ajax

Ziggo is de trotse hoofdsponsor van Ajax. Als klant kun je regelmatig rekenen op speciale Ajax-acties en andere extra’s!

Voetbal

Preview: Ajax - Feyenoord

Ajax is de enige ploeg die Feyenoord nog van de titel af zou kunnen houden. En dan spelen de Amsterdammers ook nog thuis. De laatste keer dat Feyenoord daar wist te winnen was in augustus 2005.

Ajax

ZiggoCam: Lasse Schöne

De ZiggoCam geeft je een uniek kijkje in het leven van bekende Ajaxspelers. Lasse Schöne praat als allereerste over zijn ambities in de Europa League, zijn Deense voorgangers en zijn gezinsleven.

Voetbal

Eredivisie: speelronde 22

Koploper Feyenoord ontvangt FC Groningen. Dat wil revanche voor de klap die het op de eerste speeldag kreeg. PSV sluit het weekend af met de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht.

Voetbal

Eredivisie: speelronde 21

Een weekend vol interessante duels. Lastige uitwedstrijden voor PSV, Ajax, Feyenoord en Heerenveen. Wie komt deze speelronde het best door?