Neil Young verovert Ziggo Dome

Neil Young verovert Ziggo Dome

Record: 70-jarige legende rockt 3,5 uur door

Oké, zijn leeftijd begint met een 7, maar waag het niet hem 'Old Man' te noemen. Neil Young doet zijn achternaam eer aan in de Ziggo Dome.

Neil Young; karakteristieke fedorahoed, houthakkershemd en zwart Earth-shirt. Maar liefst 3,5 uur lang verovert de 70-jarige legende de Ziggo Dome. Een vol uur langer dan hij in 2013 op dezelfde locatie speelde. Alsof hij wil zeggen; 'geen zorgen, ik ga nog wel even door'. Zijn bijzondere stem heeft nog niets aan kracht ingeboet. Machtige muren van geluid. Met gigantische energie. Zonder pauze. Zelfs een slokje water heeft hij niet nodig. Schijnbaar moeiteloos gaat hij door, en schrijft hij geschiedenis door in de Ziggo Dome zijn langste solo-optreden ooit weg te geven.

Trouwe fans

Neil Young kent een trouw schare aan fans. Een groot deel van het publiek was er drie jaar geleden ook bij, toen hij voor het eerst in de Ziggo Dome speelde. De Nederlandse vlag en een opvoering van het Wilhelmus, laat Young dit keer achterwege. Zijn toenmalige begeleidingsband Crazy Horse, is tijdens de Content Rebel Tour ingeruild voor Promise of the Real. Deze jongens halen de gemiddelde leeftijd op het podium flink omlaag, want het oudste lid is amper 27 jaar oud. Onder meer de zonen van country-outlaw Willie Nelson spelen in de countryrockband, waarmee Young in 2015 het album The Monsanto Years maakte. In de VS is Willie Nelson groter dan Neil Young, buiten de VS is hij nooit echt doorgebroken. Zijn zoons knallen nog meer energie het podium op. De synergie is goed; Young heeft het zichtbaar naar zijn zin.

Kippenvel 

De setlist vormt een mooie duik in zijn rijke oeuvre; maar liefst vijftien albums komen voorbij. Het publiek ontvangt deze diversiteit vol enthousiasme en bewijst dat het meer wil dan hits. De grootmeester start stevig en opent met zijn klassieker After the Goldrush. Heart Of Gold enThe Needle And The Damage Done volgen, waarmee de Canadees direct drie van zijn grootste nummers heeft gespeeld. Maar ook minder bekende nummers zoals Like An Inca en Love To Burn worden juichend ontvangen. Young speelt muziek om rustig naar te luisteren en puur van te genieten met kippenvel op je armen, maar ook gillende gitaarsolo’s en 'meerockers', zoals Rockin' In The Free World, die de hele Ziggo Dome aan het springen krijgen. Het nummer kwam tot stand na de regering Reagan en wordt nu – ironisch genoeg - gebruikt door Donald Trump tijdens zijn verkiezingscampagne. Het had met gemak de waardige afsluiter kunnen zijn. Maar Young gaat door. En door. En door...

Geschiedenis 

Maar liefst twee toegiften gunt hij zijn enthousiaste publiek, waarna Here We Are In The Years uiteindelijk de echte afsluiter is. Young wisselt weinig woorden met zijn fans, maar het is hem vergeven. Zijn stevige rock, jankende gitaren en fragiele klassiekers zeggen genoeg; legendarisch. En niet alleen omdat het optreden in de Ziggo Dome de geschiedenisboeken in gaat als zijn langste solo-optreden ooit. Slechts twee keer stond hij langer op het podium; in ’74 met Crosby, Stills & Nash. Ruim veertig jaar later bewijst Young dat leeftijd slechts een getal is. Wij nemen onze fedorahoed voor hem af.

Geniet nog even na met deze foto’s.

Agenda

John Fogerty

Woensdag 28 juni - 20.00 uur

Op woensdag 28 juni komt Creedence Clearwater Revival zanger en gitarist John Fogerty naar Nederland

Eindpunt Parijs

Zaterdag 1 juli - 09.26 uur

Het is de wielerronde met de grootste naam, de meeste volgers en de drukste bochten in de Alpen: de

Het gras van Wimbledon

Maandag 3 juli - 08.57 uur

‘Thirty-love.’ ‘Advantage Miss Kerber.’ ‘Game Federer.’ Je hoort

F1 Grand Prix van Oostenrijk

Vrijdag 7 juli

Spectaculairder dan vorig jaar kan het niet worden in Oostenrijk: de inhaalactie van Hamilton,

F1 Grand Prix van Groot-Brittannië

Vrijdag 14 juli

Silverstone is het decor van de tiende Formule 1-race van het seizoen. Snelt Lewis Hamilton in zijn

F1 Grand Prix van Hongarije

Vrijdag 28 juli

Vorig jaar ging oma Max met een slakkenvaart over de Hungaroring. Althans, dat vond hij zelf. Gelukk

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Foto: Neal Preston
Presale

Presale Queen

Op 13 november verandert de Ziggo Dome in een rockpaleis, geschikt voor een koningin. Want dan speelt Queen samen met Adam Lambert haar koninklijke hits. Nu een exclusieve presale voor Ziggo klanten.

Ziggo Dome

John Legend

Singer-songwriter John Legend komt in september en oktober terug naar Europa met zijn grootste tour ooit de ‘Darkness And Light