Neil Young verovert Ziggo Dome

Neil Young verovert Ziggo Dome

Record: 70-jarige legende rockt 3,5 uur door

Oké, zijn leeftijd begint met een 7, maar waag het niet hem 'Old Man' te noemen. Neil Young doet zijn achternaam eer aan in de Ziggo Dome.

Neil Young; karakteristieke fedorahoed, houthakkershemd en zwart Earth-shirt. Maar liefst 3,5 uur lang verovert de 70-jarige legende de Ziggo Dome. Een vol uur langer dan hij in 2013 op dezelfde locatie speelde. Alsof hij wil zeggen; 'geen zorgen, ik ga nog wel even door'. Zijn bijzondere stem heeft nog niets aan kracht ingeboet. Machtige muren van geluid. Met gigantische energie. Zonder pauze. Zelfs een slokje water heeft hij niet nodig. Schijnbaar moeiteloos gaat hij door, en schrijft hij geschiedenis door in de Ziggo Dome zijn langste solo-optreden ooit weg te geven.

Trouwe fans

Neil Young kent een trouw schare aan fans. Een groot deel van het publiek was er drie jaar geleden ook bij, toen hij voor het eerst in de Ziggo Dome speelde. De Nederlandse vlag en een opvoering van het Wilhelmus, laat Young dit keer achterwege. Zijn toenmalige begeleidingsband Crazy Horse, is tijdens de Content Rebel Tour ingeruild voor Promise of the Real. Deze jongens halen de gemiddelde leeftijd op het podium flink omlaag, want het oudste lid is amper 27 jaar oud. Onder meer de zonen van country-outlaw Willie Nelson spelen in de countryrockband, waarmee Young in 2015 het album The Monsanto Years maakte. In de VS is Willie Nelson groter dan Neil Young, buiten de VS is hij nooit echt doorgebroken. Zijn zoons knallen nog meer energie het podium op. De synergie is goed; Young heeft het zichtbaar naar zijn zin.

Kippenvel 

De setlist vormt een mooie duik in zijn rijke oeuvre; maar liefst vijftien albums komen voorbij. Het publiek ontvangt deze diversiteit vol enthousiasme en bewijst dat het meer wil dan hits. De grootmeester start stevig en opent met zijn klassieker After the Goldrush. Heart Of Gold enThe Needle And The Damage Done volgen, waarmee de Canadees direct drie van zijn grootste nummers heeft gespeeld. Maar ook minder bekende nummers zoals Like An Inca en Love To Burn worden juichend ontvangen. Young speelt muziek om rustig naar te luisteren en puur van te genieten met kippenvel op je armen, maar ook gillende gitaarsolo’s en 'meerockers', zoals Rockin' In The Free World, die de hele Ziggo Dome aan het springen krijgen. Het nummer kwam tot stand na de regering Reagan en wordt nu – ironisch genoeg - gebruikt door Donald Trump tijdens zijn verkiezingscampagne. Het had met gemak de waardige afsluiter kunnen zijn. Maar Young gaat door. En door. En door...

Geschiedenis 

Maar liefst twee toegiften gunt hij zijn enthousiaste publiek, waarna Here We Are In The Years uiteindelijk de echte afsluiter is. Young wisselt weinig woorden met zijn fans, maar het is hem vergeven. Zijn stevige rock, jankende gitaren en fragiele klassiekers zeggen genoeg; legendarisch. En niet alleen omdat het optreden in de Ziggo Dome de geschiedenisboeken in gaat als zijn langste solo-optreden ooit. Slechts twee keer stond hij langer op het podium; in ’74 met Crosby, Stills & Nash. Ruim veertig jaar later bewijst Young dat leeftijd slechts een getal is. Wij nemen onze fedorahoed voor hem af.

Geniet nog even na met deze foto’s.

Agenda

De seizoensfinale van Game of Thrones op het witte doek

Maandag 28 augustus

De beste serie ter wereld. Zeven bioscoopzalen. Eén epische, 81 minuten durende seizoensfinal

F1 Grand Prix van Amerika

Vrijdag 20 oktober - 17.00 uur

Howdy folks! Met de GP van Amerika in Austin Texas nadert dit seizoen zijn ontknoping. Wordt he

SLAM! MixMarathon

Vrijdag 20 oktober - 22.00 uur

Op 20 oktober 2017 keert de SLAM! MixMarathon terug naar de Ziggo Dome!

Future Urban Legends

Zaterdag 21 oktober - 22.00 uur

Op 21 oktober is het dance event Future Urban Legends in de Ziggo Dome!

Symphonica in Rosso - Simply Red

Woensdag 25 oktober

Op 25 oktober staat Simply Red in de Ziggo Dome, tijdens Symphonica in Rosso! Kaartverkoop is gestar

Symphonica in Rosso - Simply Red

Donderdag 26 oktober

Op 26 oktober 2017 staat Simply Red in de Ziggo Dome, tijdens Symphonica in Rosso! De kaartverkoop i

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Ziggo Dome

Presale Ladies of Soul 23 maart 2018

Ladies of Soul viert hun 5-jarig jubileum in de Ziggo Dome. Naast het concert op zaterdag 24 maart is er nóg een concert, namelijk op vrijdag 23 maart. Wil jij voordringen in de rij? Lees dan snel verder.

Nieuws