7 Ziggo Dome highlights 2015/2016

7 Ziggo Dome highlights 2015/2016

Caramba! De Ziggo Dome rockte flink de pan uit in het seizoen 2015/2016. Wat waren de hoogtepunten?

Afgelopen jaar zagen we een hoop oude rotten (Madonna, U2), zangeressen met fluwelen keeltjes (Adele, Florence + The Machine) en snoeiharde rockers (Foo Fighters, The Prodigy). Niet makkelijk om daar 7 hoogtepunten uit te kiezen. Maar we doen het toch. Here we go!

Adele - juni 2016

Adele is misschien wel de populairste zangeres van dit moment. Niet zo vreemd dus dat half Nederland zich een muisarm klikte toen de tickets voor haar vier concerten in de Ziggo Dome in de verkoop gingen. En toch zie je haar eerder als je beste vriendin dan als een superster. Tussen hits als Hello en Someone Like You door tovert ze de Ziggo Dome om in een gigantische kroeg, waar ze uitgebreid het gesprek aangaat met het publiek. Over haar 'second home' Amsterdam, 'stroepwaffels', goede vriend Paul de Leeuw en zoontje Angelo. Confettisnippers met songteksten erop dwarrelen door de zaal en bij Set Fire to the Rain staat de wereldartiest letterlijk in de regen te zingen. Maar Adele imponeert toch vooral met die dijk van een stem. Wow!

Adele loves stroopwafels

Zie hoe Adele de Ziggo Dome omtovert tot een kroeg. Ze kwebbelt over Stroopwafels en gaat op de foto met twee fans uit Rotterdam. Gezelligheid!

Muse - maart 2016

Als je kaarten voor Muse verovert dan weet je dat je spektakel kan verwachten. Maar de drie uitverkochte concerten in de Ziggo Dome overtreffen alle verwachtingen. Scheurende gitaren, state-of-the-art podiumtechniek en natuurlijk de heerlijke uithalen van Bellamy; bij Muse klopt alles en spat het vakmanschap ervanaf. Met zwevende drones, exploderende planeten, een bataljon confettikanonnen en een weergaloos strakke set, blaast de Britse rockband de Ziggo Dome een Supermassive Black Hole in. Beste live act van dit moment?

Ladies of Soul - februari 2016

Voor het derde jaar op rij veroveren de Ladies of Soul de Ziggo Dome. Een heerlijke ‘girls night out’, die garant staat voor een Ziggo Dome vol vrolijke vrouwen. In een sfeervol decor met verlichte showtrappen weten Trijntje Oosterhuis, Edsilia Rombley, Glennis Grace, Berget Lewis en Candy Dulfer hits als I Will Survive en Blame it on the Boogie zich volledig eigen te maken. Een soulvolle avond vol medleys, nummers uit hun eigen kokers, maar vaker nog uit die van de muzikale helden van de dames. Er mag, nee er móet worden meegezongen. In februari 2017 keren de Ladies wederom terug naar de Ziggo Dome. En er zijn nog kaarten!

Marco Borsato: Symphonica in Rosso - diverse shows in 2015 en 2016

Dromen zijn bedrog? Niet voor Marco Borsato. Maar liefst 12(!) keer stond hij afgelopen seizoen in een uitverkochte Ziggo Dome. Een absoluut record, want hij is de eerste artiest die maar liefst 300.000 bezoekers naar de Ziggo Dome heeft getrokken. Zoals altijd bij Symphonica in Rosso wordt er groots uitgepakt. Het 40-koppige Guido’s orchestra verzorgt de fraaie muzikale omlijsting van Marco’s liedjes. En speciale gasten als Jeroen van Koningsbrugge, Zucchero en O’G3NE maken de avonden compleet. Een epische muziekachtbaan langs het rijke oeuvre van Borsato, dat al een kwart eeuw tot ons muzikale cultureel erfgoed behoort.

Foo Fighters - november 2015

Het doek wilde maar niet vallen. Letterlijk. De Foo’s mikken met Everlong op een spectaculaire opening, waarbij de val van het gordijn in één klap het podium moet onthullen. Dat ging dus net even anders. ‘’Sometimes it’s the fucked-up things, that make you remember the show for the rest of your life’’, roept frontman Dave Grohl, die plaatsneemt op de gigantische Foo Fighters-troon. Vanwege een val van het podium mag Grohl even niet meer rondrennen op het podium. Daarom zit hij met zijn gebroken been op een troon met uitstekende gitaarhalzen en een aura van lichten om hem heen. “Ik heb dit ding ontworpen toen ik fucking high was”, meldt Grohl met een grote grijns. Het doek is de enige hapering in de geoliede rockmachine van Grohl. Met Monkey Wrench, Learn To Fly en Best Of You wordt de zaal twee uur lang gewoon plat gespeeld. Rock on!

Het doek viel niet

Het bewijs. Het doek zorgde niet voor de vliegende start die de Foo Fighters gepland hadden. Maar met zijn vlotte babbel weet Dave Grohl het op zijn manier helemaal goed te praten. ‘’Sometimes it’s the fucked-up things, that make you remember the show for the rest of your life’’. En zo is het!

Kensington - november 2015

Na het hoofdpodium op Lowlands en de Heineken Music Hall is de Ziggo Dome de logische volgende stap voor Kensington. Er werd hier en daar nog getwijfeld of de heren uit Utrecht zo’n grote zaal wel aankonden, maar die twijfels spelen ze al snel aan gort. Met hits als Streets en War doopt de band de Dome om tot een euforische eenheid. Eind 2016 keert Kensington terug naar de Ziggo Dome voor nog eens drie concerten. Voor kaartjes moet je goed zoeken, want de concerten zijn uitverkocht.

U2 - september 2015

Ondanks dat hun nieuwste album Songs of Innocence met gemengde gevoelens werd ontvangen (iedere iTunes-gebruiker ‘kreeg’ hem gratis), verkoopt U2 de Ziggo Dome met gemak vier keer uit. Met tomeloze inzet en hypermoderne podiumtechniek maken de Ieren er een fantastische show van. Ze zijn niet te beroerd om (naast nieuw materiaal) bergen klassiekers te serveren. Met publieksfavorieten Vertigo en I Will Follow bewijzen Bono (55) en zijn maten dat ze nog prima kunnen rocken. Maar ook nieuwe liedjes als Iris en Every Breaking Wave komen verrassend goed uit de verf. Opvallend: een fan werd het podium opgetrokken om mee te spelen met Angel of Harlem. En de gitaar mocht hij mee naar huis nemen!

Guus Geluk

Deze geluksvogel werd door Bono hoogstpersoonlijk het podium opgevraagd. Samen met The Edge verzorgde hij de gitaarpartijen bij Angel of Harlem. Het instrument mocht hij mee naar huis nemen!

7 Ziggo Dome highlights 2015/2016

Slechts 7 hoogtepunten noemen is écht heel lastig. Eigenlijk niet te doen. Daarom willen we deze 4 events stiekem ook nog even noemen:

Gabbers Kunnen comedians de Ziggo Dome vier keer uitverkopen? Ja, dat kan!

Neil Young Het 3,5 uur durende concert in de Ziggo Dome is zijn langste solo-optreden ooit. Wij nemen onze fedorahoed voor hem af. Respect!

Christmas Show Adembenemende decors, spectaculaire dansacts en natuurlijk de Kerstman. In 2016 opnieuw in de Ziggo Dome.

Madonna Kittige kooien, paaldansende nonnen en sexy dansmoves; Madonna zoals we Madonna willen zien.