Concert Jostiband één groot feest
?

Concert Jostiband één groot feest

Een volledig uitverkochte zaal én een koninklijke gast; in de Ziggo Dome zijn de stoutste dromen van de Jostiband overtroffen. "Alles is perfect! Het is nóg gaver dan we hoopten."

Na 1,5 jaar voorbereiding kwam de droom van de Jostiband eindelijk uit; spelen in een volledig uitverkochte Ziggo Dome. Omringd door de gastartiesten waarmee ze graag wilden optreden - Guus Meeuwis, Gerard Joling, Maan, Remy van Kesteren, René Froger en Ellen ten Damme - en met niemand minder dan Koning Willem-Alexander in het publiek. 

De schuur van Gerard

Met speciale bussen vertrokken de bandleden al in de ochtend vanuit Zwammerdam, de plek waar hun oefenruimte sinds 1974 is gehuisvest. "We moesten heel vroeg opstaan", vertelt Inge tijdens de generale repetitie. "Maar dat is niet erg, want daardoor duurt deze dag extra lang!" Wie denkt dat zenuwen de overhand hadden heeft het mis. "Nee hoor, ik heb gewoon zin om te knallen!", roept een accordeonist. Tijdens de generale repetities worden de puntjes op de i gezet. Orkestleidster Lyan Verburg wordt liefkozend ‘de Jostimoeder’ genoemd en zorgt dat de sfeer feestelijk en ontspannen blijft. "Morgen mogen jullie de hele dag knock-out zijn, dat interesseert me niks. Maar vanavond gaan we knallen", moedigt ze aan. “Ik vind het nu al fantastisch!" reageert Gerard Joling. "Kunnen we dit niet iedere week doen? Dan oefenen we bij mij in de schuur!" "Beloofd is beloofd hè, Gerard?" knipoogt Lyan.

Jostimoeder

"Natuurlijk zijn er zenuwen”, vertelt de orkestbegeleidster. “Maar het allerbelangrijkste is dat we er een feest van maken. Dat er ruimte is voor een grapje en iedereen vandaag plezier heeft”, legt ze uit terwijl ze een van de muzikanten naar de stoel begeleidt waar Koning Willem-Alexander tijdens het concert zal plaatsnemen. “Kijk”, wijst Lyan. “Hier zit de Koning vanavond. Wil je stiekem even op zijn stoel zitten?” Het Jostibandlid knikt driftig en neemt enthousiast plaats. “Majesteit, wat vindt u van het concert?” knipoogt Lyan. Het bandlid kruipt direct in haar rol. “Fantastisch!” roept ze. “Echt ge-wel-dig! Gelukkig past Maxima vanavond op de kinderen, want dit had ik niet willen missen.” “Mag ik plassen?” fluistert een benauwde toetsenist tijdens de repetities vanaf het podium. “Ik moet écht héél nodig.” “Vanavond kan dat niet hé?” reageert Lyan semi-streng. “Dan moet er een knoop in!” roept een bandlid door de zaal. Waarna het hele orkest in lachen uitbarst.

Reuzenrad

Om 20.00 uur is het zover. Maar liefst 11.000 mensen zitten in de zaal, waarvan 300 in een rolstoel; een nieuw record voor de Ziggo Dome. Onder hen zijn veel cliënten van zorginstelling Ipse de Brugge die ‘hun’ Jostiband aanmoedigen. Met behulp van grote schermen telt een volledig uitverkochte Ziggo Dome tot 50 (jaar Jostiband). Bij het jubileumgetal valt het doek en wordt het spectaculaire decor onthuld. Op het podium staat een volledig reuzenrad en overal hangen graffiti-schilderingen die de bandleden zelf maakten. De 122 bandleden hebben nette, zwarte pakken aan, gesierd door schitterende gouden sjaals. Ze zijn er helemaal klaar voor. Het feest is begonnen!

Zee van lichtjes

'Ping Pong' van Armin van Buuren vormt de aftrap van het muzikale feestje. De 14 nummers die de Jostiband speelt worden afgewisseld door korte video’s, die laten zien hoe de Jostiband naar de Ziggo Dome toeleefde. De sfeer zit er goed in en iedereen in de zaal klapt, zingt en danst uitbundig mee. Het is een bijzondere avond. En dat voel je. Als Maan ‘Hallelujah’ zingt veranderen de tribunes in een zee van lichtjes. Tijdens ‘You raise me up’ schommelt Ellen ten Damme in een schitterende glitterjurk de lucht in. Er spelen veel BN’ers mee, maar de avond draait echt om de Jostiband. “We willen de wereld laten zien dat we veel meer kunnen dan we denken. Want ieder mens heeft een beperking!” roept Evelien; een van de boegbeelden van de Jostiband. “Vanavond komt onze droom uit. Bedankt!”

Gelukstranen

Na het concert overhandigt Koning Willem-Alexander bloemen aan de overweldigde Jostiband, waarna het muzikale gezelschap uitbundig naar de bar vertrekt. Daar genieten de bandleden nog even na en laten ze zich grijnzend interviewen door de pers. “We staan in alle kranten en zijn overal op tv. Maar we zorgen dat we geen kapsones krijgen hoor!” zegt Evelien. “Ik ben gewoon Evelien!” "Voor ons is het dubbel feest!" roept Margreet enthousiast. "Vandaag de Ziggo Dome en gisteren waren mijn man en ik 14 jaar getrouwd! Dat vieren we binnenkort, want gister moesten we op tijd naar bed van Lyan. We spelen beiden bij de Jostiband. Ik al 40 jaar, dus ik ben bij alle jubileumfeesten geweest. Maar vandaag was het allerleukste!" Een orkestlid pinkt een traantje weg. “Van geluk hoor!” stelt ze snel gerust. “Het was gewoon zo’n prachtige avond. Dit vergeten we echt nooit meer.”