The Young Pope

The Young Pope

House of Cards maar dan in het Vaticaan

Van de Italiaanse regisseur Paulo Sorrentino, bekend van de met een Oscar bekroonde film La Grande Belezza, is er nu de dramaserie The Young Pope. Met Jude Law als kettingrokende en Cherry Coke drinkende paus.

De tiendelig HBO-serie gaat over de fictieve paus Pius XIII, de jongste en eerste Amerikaanse paus in de geschiedenis, die verrassend genoeg gespeeld wordt door Jude Law. Niet echt een rol die je verwacht bij de Britse acteur, die we vooral kennen van films als Sherlock Holmes, Closer en Alfie.
Maar Law lijkt geknipt voor deze rol. We zien hoe hij als ontbijt Cherry Coke drinkt en de hele dag paffend door het Vaticaan wandelt. Zo kennen we hem weer.

Machtsstrijd

De verkiezing van deze 47-jarige Lenny Belardo (Jude Law) tot machtigste man van de kerk blijkt niet het resultaat van goddelijke interventie maar van diplomatieke spelletjes. En niet iedereen is even blij met deze nieuwe, nogal onorthodoxe en arrogante paus. Er barst een hevige machtsstrijd los in het ogenschijnlijk zo heilige Vaticaan.

Bioscoopbeleving

The Young Pope is Sorrentino's allereerste televisieserie, die in Nederland exclusief te zijn is bij Videoland. Met de serie wil hij een Italiaanse taboe op de hak nemen: het Vaticaan. Maar ook de typisch Amerikaanse gewoonten moeten het ontgelden.

Dat de regisseur tot nu toe alleen films maakte, is een voordeel voor de serie. Sorrentino wil kijkers namelijk dezelfde beleving geven als in de bioscoop. En dat is gelukt. De shots van het Piazza San Marco, de eindeloze gangen van het Vaticaan en alle pracht en praal zijn weergaloos.