Game of Thrones-woordenboek

Game of Thrones-woordenboek

Is Game of Thrones nieuw voor je? Of kun je wel een opfrisser gebruiken voor seizoen 7 begint? Met dit beknopte GoT-woordenboek kun je meepraten bij de koffieautomaat.

A Song of Ice and Fire

Game of Thrones is gebaseerd op de epische fantasy-boekenreeks A Song of Ice and Fire van schrijver George R.R. Martin. Aanvankelijk waren de boeken - tot nu toe bestaande uit vijf steeds dikkere delen - van Martin vooral bekend onder fantasyfans, maar inmiddels zijn het wereldwijde bestellers.  

Het eerste boek uit de reeks, A Game of Thrones, verscheen in 1996. Martin, die met elk boek jaren bezig is, werkt nog aan deel zes en zeven en de serie loopt inmiddels voor op de boeken. Ook voor de boekenlezers is het daarom gissen wat er in seizoen 7 en 8 gaat gebeuren.    

Children of the Forest

Een mysterieus niet-menselijk ras dat Westeros bevolkte nog voordat de First Men voor het eerst voet aan wal zetten. Ze zijn een stuk kleiner dan mensen, hebben een boomschors achtige huid en bezitten magische krachten, zoals profetische dromen (greensight) en de controle over dieren. De Children of The Forest zijn al honderden jaren niet meer gesignaleerd door mensen. Ze aanbidden de Old Gods.

Direwolf

Grote, intelligente, loyale wolven. Aangenomen wordt dat ze zijn uitgestorven maar in het noorden van Westeros gelooft men dat ze nog bestaan, ondanks dat er al 200 jaar geen direwolf gezien is. In seizoen 1 vinden Ned Stark en zijn zoons een nestje van zes direwolves waarvan de moeder is overleden. Alle Stark kinderen krijgen er een: Grey Wind (Robb), Lady (Sansa), Summer (Bran), Shaggydog (Rickon), Nymeria (Arya) en Ghost (Jon).

Dothraki

Een paardenvolk met een opvliegend temperament, een eigen taal (net als Valyrian speciaal ontwikkeld voor de serie) en eigen goden.

Essos

Aan de andere kant van de oceaan (The Narrow Sea) ten oosten van Westeros ligt het continent Essos. Dit is het continent waar de enige twee overgebleven Targaryens in ballingschap leven. Het continent is groter dan Westeros en bestaat onder meer uit:

 • De negen onafhankelijke stadstaten (Free Cities): Braavos, Myr, Lorath, Lys, Tyrosh, Pentos, Norvos, Qohor en Volantis.
 • De slavensteden van Slavers Bay: Astapor, Yunkai en Meereen.
 • The Dothraki Sea: de immense grasvelden in het binnenland van Essos worden bevolkt door de Dothraki. Het is dus geen oceaan maar een regio.
 • De verwoestte stad Valyria. Deze bevind zich op het Valyrische schiereiland in het zuiden van Essos. Hier komen de Targaryens oorspronkelijk vandaan.
 • Quarth: een grote handelsstad aan de zuidkust van Essos.

First Men

De eerste menselijke bewoners van Westeros voordat de Andals vanuit Essos binnenvielen. De Andals veroverden een groot deel van Westeros, alleen in het noorden wisten de First Men stand te houden. 

Vandaar dat het bloed van de Andals vooral door de aderen van de noorderlingen stroomt. De huidige inwoners van Westeros stammen af van The First Men, The Andals en The Rhoynar (eveneens afkomstig uit Essos). De koning van de Seven Kingdoms heet daarom ‘King of the Andals, The Rhoynar and the First Men’.

Iron Throne

De Iron Throne is letterlijk een troon van ijzer, bestaande uit zo’n tweehonderd zwaarden van zes van de zeven huizen van Westeros die verslagen werden door Aegon I Targaryen ‘The Conqueror’, de allereerste.

Toen Aegon de koninkrijken (alleen Dorne bleef onafhankelijk) versloeg met zijn draken, maakte hij een troon voor zichzelf van de zwaarden van zijn verslagen vijanden. Daarmee is de Iron Throne zowel de fysieke als symbolische zetel voor de monarchie van Westeros en datgene waar alles om draait in de serie. De Irone Throne staat in de Great Hall van de Red Keep, het paleis van de koning, in King’s Landing.

King’s landing

De hoofdstad van Westeros.

Night’s Watch, The

The Wall wordt bewaakt door een militaire orde genaamd The Night’s Watch, die door de wildlings crows genoemd worden vanwege hun zwarte uitrusting. Ooit was het een eer om The Wall te beschermen: ridders en adelen sloten zich vrijwillig aan. Tegenwoordig is het een manier om een gevangenisstraf te ontlopen en een plek voor bastaardzonen waardoor The Night’s Watch een zooitje ongeregeld is geworden. De broeders van The Night’s Watch moeten een eed afleggen voordat ze toetreden (‘take the black’). De eed houdt o.a. in dat zij de Night’s Watch alleen mogen verlaten met toestemming van de koning en dat ze een celibatair leven lijden. Het breken van de eed betekent de doodstraf.

Religies

Er zijn drie grote religies in Westeros:

 1. Faith of the Seven: de dominante religie in de Seven Kingdoms en geïntroduceerd tijdens de invasie van de Andals zo’n zesduizend jaar geleden.
 2. The Old Gods: de natuurgoden van de Children of the Forest en oorspronkelijk het belangrijkste geloof van Westeros in de tijd van de First Men. Tegenwoordig is deze religie alleen nog gebruikelijk in het noorden en voorbij de muur. De Starks geloven in de Old Gods, afgezien van Catelyn (Tully). Zij gelooft in de Faith of the Seven. 
 3. The Drowned God: de lokale religie van de Ironborn op de Iron Islands. Daarnaast is er nog de Lord of Light of R’hllor. De belangrijkste aanhangers zijn Melisandre, Stannis Baratheon en de rode priester Thoros of Myr en Beric Dondarrion, van de Brotherhood Without Banners.

Ben je benieuwd wat al deze religies precies inhouden? R.R. Martin legt het in deze video haarfijn uit:

Seven Kingdoms

Westeros telt zeven adellijke families die strijden om de macht. De zeven Great Houses zijn:

 1. House Stark van Winterfell: zij heersen over het verre, ruige en koude noorden.
 2. House Baratheon: heersers over The Stormlands in het oosten en door de opstand van Robert Baratheon in het bezit van de Iron Throne.
 3. House Lannister van Casterly Rock: heersers over The Westernlands. Cersei Lannister is getrouwd met koning Robert Baratheon. De familie Lannister heeft veel macht in Westeros.
 4. House Tully van Riverrun: heersers over The Riverlands. Catelyn Tully is getrouwd met Ned Stark van Winterfell.
 5. House Arryn van the Eyrie: heersers over The Vale halverwege het noorden van Westeros.
 6. House Tyrell van Highgarden: heersers over The Reach in het zuidwesten.
 7. House Martell van Sunspear: heersers over Dorne in het uiterste zuiden.

Three-Eyed Raven

De laatste menselijke ‘greenseer’ die onder de Children of the Forest leefde. In de serie is hij de mentor van Bran Stark en verschijnt in zijn visioen als een raaf met drie ogen. Vandaar zijn naam. We zien hem ook als de oude tovenaar in de magische boom ver voorbij The Wall. Dit is zijn echte vorm. Hij leert Bran om zijn visioenen te gebruiken.

Wall, The

In het verre noorden van Westeros staat een enorme muur van ijs die de rest van het rijk beschermt tegen gevaarlijke wezens en wildlings aan de andere kant. De muur werd zo’n achtduizend jaar geleden gebouwd door Brandon ‘The Builder’ Stark om de White Walkers buiten te houden. Hij kreeg daarbij hulp van de Children of the Forest, die volgens de legendes magische spreuken gebruikten om de muur te beschermen tegen indringers.

Westeros

Het verhaal speelt zich af in een mythische, middeleeuwse wereld op het fictieve continent Westeros en deels op het continent Essos. Westeros is verdeeld in zeven koninkrijken die vechten om de Iron Throne. Dat is Game of Thrones in een notendop.

White Walkers

White Walkers, in de boeken The Others genoemd, zijn angstaanjagende, skeletachtige ijswezens die zich voeden met levenden, en de doden veranderen in wights. De eerste White Walker is The Night King die gemaakt werd door de Children of The Forest om hen te beschermen tegen de First Men. De makers hebben zelfs een taal laten ontwikkelen voor de White Walkers, genaamd Skroth. Volgens Peter Brown, de sound designer die het geluid ontwikkelde voor Game of Thrones, klinkt het als ‘krakend ijs’. Maar vooralsnog hebben we ze nog nooit echt met elkaar horen babbelen.

 • Spoiler alert
  P
w

Dit weten we inmiddels over White Walkers

Hoe White Walkers zich precies vermenigvuldigen is niet bekend. Wel zien we in seizoen 4 hoe een White Walker, vermoedelijk The Night King zelf, een baby neerlegt op een altaar in een soort ijsvariant van Stonehenge. Hij raakt het jochie aan met zijn ijsvinger waarna het kind lijkt te transformeren in een White Walker.

White Walkers zijn de meest gevreesde wezens in Game of Thrones omdat ze alleen gedood kunnen worden met zeldzame wapens van dragonglass of Valyrian steel.

Wights

Een soort zombies en voetsoldaten voor de White Walkers. White Walkers wekken menselijke lijken weer tot leven en gebruiken deze zombies om een leger te vormen: The Army of the Dead.

Wildlings

Wildlings zijn mensen die aan de andere kant van The Wall leven. Ze noemen zichzelf Free Folk omdat ze voor niemand buigen. Ze kiezen hun eigen leider, The King Beyond the Wall, en leven dus eigenlijk in een democratie. In tegenstelling tot de rest van Westeros.

Toen The Wall gebouwd werd, leefden de wildlings al aan de andere kant en sindsdien bevinden ze zich aan de ‘verkeerde kant’ van de muur. Zuiderlingen zien wildlings namelijk als barbaren die koste wat het kost uit the Seven Kingdoms geweerd moeten worden. De grootste nederzetting van de wildlingss is het vissersdorp Hardhome.

Winterfell

Het verre noorden van Westeros is een ijskoud niemandsland, dat al duizenden jaren geregeerd wordt door de Starks vanuit kasteel Winterfell. Het motto van de Starks is ‘Winter is Coming’ omdat de winters in het noorden het langst duren. Tegelijk wordt het gebruikt als waarschuwing voor vijanden van voorbij The Wall.