©2017 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and all related programs are the property of Home Box Offic, Inc.
Theon Greyjoy

Theon Greyjoy

Gespeeld door Alfie Allen

De jongste zoon van Balon Greyjoy, Lord van de Iron Islands. Theon is opgevoed door de Starks in Winterfell.

Theon's vader, Balon, kwam in opstand tegen de Iron Throne en probeerde tevergeefs onafhankelijkheid af te dwingen. Bij de opstand kwamen Theon’s oudere broers Roderik en Maron om en de Ironborn werden verslagen onder leiding van Robert Baratheon en Ned Stark.

Balon mocht aanblijven als Lord van de Iron Islands op voorwaarde dat Theon bij Ned in Winterfell kwam wonen. Ondanks dat hij eigenlijk gegijzeld is door de Starks, behandelen ze hem goed. Hij raakt bevriend met Robb en Jon en ziet Ned als een soort vader.

Greyjoys hebben een gouden kraken als familiewapen.

Wil je meer weten over Theon Greyjoy? Dan ontkom je niet aan spoilers. Scrol naar beneden om verder te lezen.

  • Spoiler alert
    P
w

Theon verraadt de Starks

Als Robb Stark de oorlog verklaart aan de Lannisters, sluit Theon zich bij hem aan en gaat naar Pyke om zijn vader om schepen te vragen. In plaats daarvan halen de Greyjoys hem over om de Starks te verraden en Winterfell aan te vallen.

Geen ballen

Dat plannetje mislukt doordat de bastaardzoon van Roose Bolton, Ramsay, hetzelfde plan blijkt te hebben. Ramsay martelt Theon, castreert hem en houdt hem gegijzeld als knecht ‘Reek’. Uiteindelijk weet Theon zichzelf te herpakken en helpt Sansa Stark, die gedwongen is met Ramsay te trouwen, om te ontsnappen. Hij keert daarna terug naar Pyke waar zijn oom Euron een greep doet naar de macht. Samen met zijn zus Yara vlucht hij naar Essos en sluit zich aan bij Daenerys Targaryen.